Deelnemer Open Tuinengids

Erwin Odendaal

Begin juni werd onze tuin bezocht door vierentwintig dames van een tuinclub uit de Bilt. Onder hen was ook Djoeke van Zwetselaar, voorzitter van de Open Tuinencommissie van de Nederlandse Tuinenstichting (NTs). Nadat zij de tuin met veel interesse had bekeken vroeg zij ons of wij donateur wilde worden van de NTs met ook een vermelding in de Gids van Open Tuineigenaren. Zij vond dat wij een welkome aanvulling zouden zijn op het tuinaanbod in Noord-Holland.

De NTs, opgericht in 1980, streeft naar de instandhouding van tuinen en parken die van belang zijn door vormgeving, beplanting, cultuurhistorische waarde, ligging en ensemblewaarde in samenhang met gebouwde of andere objecten. Een van de kerntaken van de NTs is kennisuitwisseling door openstellen van tuinen van donateurs voor donateurs. Aan die kerntaak werken wij graag mee!

Djoeke  zei over onze tuin:

De tuin begin juni was een grote verrassing!
Aan de weg, de strook voor de rozerode bakstenen gevel, was heel eenvoudig met veel Calamagrostis acutiflora 'KF', met margrieten, Centranthus ruber, Knautia macedonica, Geraniums en Foeniculum vulgare 'Giant Bronze', maar deed al direkt vermoeden dat er achter ook iets te beleven viel.
En dat was zo. De vrolijkheid, en de rust en harmonie tussen grassen en bloeiende vaste planten links en rechts van het slingerpad, gaf de bevestignig en wekte ook een nieuwsgierigheid op. En jawel, er was nog veel meer, een groot perceel met een wilde wei in opbouw, een voedselbos, een schaduwtuin en een moestuin.
Alle harde materialen, paden, terras, banken en tarp, waren van een eenvoud en combinatie waardoor de rust en ontspanning ook in de tuin achter het huis alleen maar werd verstekt.
De eigenaren hebben een duidelijke filosofie. De tuin is spannend, orgineel en komt uit het hart en is daardoor voor de NTs een waardevolle aanvulling in de Gids van Open Tuineigenaren.

Scroll naar boven