Extreme droogte en toch een mooie tuin?

Erwin Odendaal

Extreme droogte en toch een mooie tuin, hoe doe je dat? Wat ons betreft niet door (dagelijks) te sproeien, dat maakt planten lui en je blijft zo aan de gang. Wij zien dat de planten die goed zijn aangeslagen het prima volhouden. Ze blijven weliswaar wat kleiner soms, hangen na echt warme dagen wat slap aan het eind van de dag, maar zolang ze de volgende morgen weer fier overeind staan is er niets aan de hand. En toch hebben wij ook water gegeven dit seizoen. De grote ingrepen in het Rondeel, waar veel van plek wisselde en nieuwe soorten hun intrede deden, dwongen ons daartoe. Ook de bomen, struiken en vaste eetbare planten in het voedselbos konden we niet verloren laten gaan. Het eerste jaar moet je bomen, struiken en ook siergrassen altijd goed in de gaten houden.

Sproeien is echter niet de beste weg. Water geef je op de grond, zodat er zo min mogelijk van verdampt. Middels een pomp (op onze eigen zonnestroom) in de sloot hebben we plant voor plant een flinke hoeveelheid water gegeven. Dat is een heidens karwei, maar slechts vier keer dit seizoen water geven was afdoende. Af en toe nog een plant een gieter extra geven hielp zo ongeveer alle nieuwe aanplant deze zomer door. We hebben minder dan 5% uitval. Een mooie score toch?

Toch zijn er planten die, ook als ze al goed gevestigd zijn, deze droogte niet doorstaan. Phloxen kunnen bijvoorbeeld niet zonder voldoende water en ook de Knautia macedonica heeft toch echt water nodig. Hortensia's hebben het ook heel zwaar, maar die hebben we toch al niet, dus daar zitten wij helemaal niet mee. De meeste planten zullen het wel overleven en volgend jaar weer op komen, maar blij wordt je niet van die uitgedroogde sprieten in je border. Mochten zomers als deze eerder regel dan uitzondering worden, dan wordt het toch zoeken naar planten die daar tegen kunnen of zelfs van houden. Geen vuiltje (wolkje?) aan de lucht voor: Verbena bonariensis, Foeniculum fulgare, Salvia sclarea en Salvia nemerosa, Amsonia, Veronicastrum, Achillea, Sanguisorba, Geraniums, Erynchium, Echinops, Crocosmia, Rudbeckia, Centranthus, natuurlijk Sedum en ook de meeste siergrassen staan er prachtig bij. Keuze genoeg dus voor een mooie en sproeivrije tuin! De vraag is alleen of ze ook allemaal goed een natte winter door komen... Dat is stof voor een blog volgend voorjaar.

Het voorhof is voor een groot deel verdroogt. Bij wijze van experiment hebben we daar nauwelijks water gegeven. Het spoelwater dat wij in de keuken opvingen ging wel bij wat nieuwe aanplant, maar verder was het zien wat het wilde doen op een droge strook grond en ook nog eens op het zuiden tegen een gevel aan. Voor zover ze in het rijtje hierboven staan ging het goed, maar de Knautia macedonica is volledig verdroogt. We hebben deze afgeknipt en zie, ze lopen toch alweer fris uit. Met een paar goed buien zal het over een paar weken weer groen tonen. Toch zal de Knautia gaan wijken voor meer droogtebestendige planten. De stekken van de Sedum matrona staan door te wortelen!

 

Scroll naar boven