Geen kip (meer) te zien

Erwin Odendaal

Kippen in de renZoals sommigen van jullie weten kregen wij zes legkippen bij dit huis. Dat aantal zakte naar vijf na een aanval door een roofvogel. In den beginne legden ze allen één ei per dag. Dat was wat veel, maar je hebt ook wat om mee te nemen als je op bezoek gaat…

Het soort legkip dat zij zijn, stopt met (goede) eieren leggen na een jaar of twee. De schalen worden dunner en het eiwit is vaak waterig. Daarom kun je ze inruilen bij de Welkoop voor weer hetzelfde soort legkip. En dat doet men meestal ook. De ingeruilde kippen worden vergast.

Maar wij willen niet meer van die ei-machines. Liever hebben we raskippen die gedurende hun hele leven een paar eieren per week leggen en wellicht een winterstop kennen. Dat voelt veel natuurlijker. En je vervangt ze als ze een natuurlijke dood sterven. Maar de Welkoop heeft geen raskippen en wij kunnen de onze dan ook niet inruilen. Als we dat hadden gewild, want vergassen klinkt ons niet fijn in de oren. Maar wat dan? Zelf slachten? Nope. Laten slachten? Maar door wie?

René zette ze op Marktplaats. Pas na een paar weken van spanning kwam de eerste reactie. Iemand wilde ze wel hebben om aan zijn honden te voeren. Lieve hellup! Maar in een land waar maandelijks ruim 50.000.000 kippen (bron: CBR ) worden geslacht (en dat aantal neemt snel toe!) moeten we ook niet al te moeilijk doen. De kippen hebben een prachtig leven gehad en de honden krijgen een keer minder kwelvlees voorgezet. Dus we hadden een deal. Tot er nog een reactie kwam. Een mevrouw die de kippen graag een oude dag geeft op haar erf van 1 hectare waar honden, katten, kippen en ander beestenspul vrolijk door elkaar loopt. Een paar van haar kippen waren gestorven en ze kon er dus wel weer een paar kwijt.

Zo deden wij gisteravond de vijf dames in een bench achter in de auto bij iemand die ze direct al liefdevol bejegende. Ze zag dat ze het warm hadden in de auto en ze zou zo de airco voor ze aanzetten. Ze was blij met ze en wij waren blij voor ze. Hier even geen kip meer te zien. We gaan ons zowel oriënteren op waardige opvolgsters als de kippenren op orde brengen zonder dat je bij elke stap op een kip stuit. Want brutaal waren ze! En leuk!

DSC_5687

Scroll naar boven