Lekker verdwijnen in eigen tuin

René Verweij

Ik vraag mij weleens af, 'waarom zoveel tijd steken in een tuin?' Waar doe ik het voor? En dan is de eerste gedachte die bij mij opkomt dat ik het toch vooral voor mijzelf doe. Natuurlijk profiteren veel vogels, insecten en andere dieren ervan. Ook veel planten hebben er baat bij. Wij geven ze de mogelijkheid om te groeien en zich te vermeerderen. En dat doet zeker goed maar is niet de belangrijkste reden. Nee, het werken in de tuin ontspant en je creëert je eigen kleine wereld, voor mij gaat het daar vooral om. Die kleine wereld is vaak ook veel mooier dan de 'echte' wereld. Bijzondere landschappen daargelaten. Ook zogenaamde toptuinen halen het qua gevoel niet bij onze eigen tuin. Niet omdat ze niet mooi zijn maar vooral omdat ik er niet in kan verdwijnen, ik moet ze delen met vele anderen.
Wij delen onze tuin ook met anderen maar dan wel op de door ons gekozen momenten. En dan is het ook mooi om te zien dat sommige mensen er ook een beetje in lijken te verdwijnen. Net als ik.

 

Scroll naar boven