Visie

Een tuin vol leven, dat is ons motto. In ons geval kunnen we het motto ook omdraaien; een leven vol tuinen. Nu zijn we bezig aan onze zesde tuin. In Noord-Holland waar het bijna altijd waait.

Een leven zonder tuin is voor ons ondenkbaar. Natuurlijk, we steken er tijd en energie in maar krijgen daar een hoop voor terug. Zo blijven we fit en hebben we minder last van stress. Voor ons werkt het helend. Daarnaast prikkelt het onze zintuigen. Hoe mooi is het niet omringd te zijn door kleur, vorm, geur en beweging? Een kleine mooie wereld op zich. Een wereld waarin we samenleven met alles dat vliegt, kruipt, woelt, huppelt, loopt. Daar zorgen we goed voor. Ruimte geven aan flora en fauna, wat is er mooier dan dat?

Insecten, mollen, egels, hazen, vogels vinden iets van hun gading in onze tuin. De tuin voedt ook ons, met fruit en groente. Daarvoor is een gezonde voedingsbodem van groot belang. Uit die bodem komt alles voort. Alle zichtbare en onzichtbare organismen leven in samenhang met elkaar. Het één kan niet zonder het ander. In een gezonde tuin is alles met elkaar in balans. Het evenwicht is precair. En daar handelen we naar. We hanteren geen gifspuit of mollenklem. Daar komen problemen van. We grijpen wel in. We snoeien, we maaien, we wieden, we planten, we rooien. Het blijft wel een tuin. 

We geven planten de ruimte om te groeien en volgen hun levens met aandacht. Hoe doen de planten het? Ontstaan er mooie nieuwe soorten? Waar moeten we bijsturen? Wij houden van de geluiden van de natuur: zonder het storend geluid van lawaaierige machines. Puur natuur.

Stijl

In onze visie draait het om de beplanting en dit komt terug in onze stijl. Wij kiezen voor planten die een natuurlijke sfeer uitstralen en aantrekkelijk zijn voor insecten. Wilde planten hoeven dat niet te zijn maar ze zien er wild en natuurlijk uit. Siergrassen en bloeiende vaste planten zijn daarvoor geschikt. Hiermee borduren wij voort op de weg die is ingeslagen door onder andere Henk Gerritsen en Piet Oudolf. 

Veel beplanting gaat samen met een minimum aan bestrating. De bestrating is bij voorkeur rustig en bestaat uit hergebruikte grindtegels en klinkers. Goedkoop en al aanwezig in onze tuin. 

Ook de verticale ruimte in de tuin wordt natuurlijk benut. Zo gebruiken we de muren door er fruit of een klimmer te laten groeien. In het gaas rondom de kippen groeien bijvoorbeeld de Japanse wijnbes, een kiwibes en een hop. Verder hebben we hagen aangeplant, niet alleen tegen de wind ook als schuilplaats voor vogels en om een afscheiding te maken.

In het voedselbos tuinieren wij met eetbare (vaste)planten en fruit-struiken en -bomen. Eetbare planten hebben ook een sierwaarde en we willen dan ook dat dit grootste deel van onze tuin een mooie prettige ruimte is waar je fijn vertoeft.
Behalve voedsel voor onszelf willen we ook dat de planten waarde hebben voor vogels, insecten en bijvoorbeeld egels. We planten daarom ook specifiek voor de dieren, zodat ze (hopelijk ;-)) iets minder interesse hebben in wat voor ons eetbaar is. Zo wordt de tuin nuttig voor mens én dier.

Al onze tuinmeubelen zijn van hout. Soms nieuw gekocht maar vaak ook tweedehands. Enkele bankjes zijn gemaakt van een restpartij eikenhout en het zitelement in het weiland is gemaakt van pallets. Hout is voor ons een logische keus vanwege de natuurlijke uitstraling en de duurzaamheid. 

Scroll naar boven