Voorjaar 2017

René Verweij

Het is vandaag de langste dag, een mooi moment om even terug te blikken op de afgelopen periode. De laatste weken is het naar mijn gevoel hoogzomer. Mooie warme dagen. Zon is heerlijk maar we hebben ook regen nodig, die was er niet veel. Niet hier maar evengoed niet in de rest van het land. Sowieso komen West- en Zuid-europa er bekaaid van af wat dat betreft, http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/grote-droogte-in-zuid-en-west-europa. Dat betekent extra werk; het geven van water aan jonge aanplant.

Bomen hebben dat de eerste twee jaar zeker nodig. Vaste planten die er dit voorjaar in zijn gegaan moet ik goed in de gaten houden. Als ze ‘s morgen nog slap hangen of als de bladeren verdorren moet ik aan de slag. Kostbaar kraanwater is geen optie maar water uit de sloot geeft ook niet direct een goed gevoel. Een biologische boer mag dat water niet gebruiken vanwege de residuen die het bevat. Ook voor de conventionele teelt is het voor aardappelen geen optie vanwege een bacterie die een hele oogst kan aantasten. Gelukkig is extra water geven alleen in het begin nodig en ben ik ook geen biologische boer.

De temperatuur was dit voorjaar lang aan de lage kant, zonnig en fris met soms een stevige wind. Planten bleven lang klein, zaaigoed kwam ook traag op gang. Maar toen de warmte eenmaal daar was ging het hard, verbazend altijd weer hoe snel een tuin dan groen wordt! Bijzondere omstandigheden dus dit voorjaar maar genoten heb ik, zij het wel alleen. Mijn partner Erwin zit tot begin oktober in Zuid-Afrika. Hij volgt de opleiding tot Body Stress Release Practitioner.

De lange dagen maken het mogelijk lang van de tuin te genieten, overdag terwijl ik werk en in de avond terwijl ik ontspan. Ik krijg er niet snel genoeg van. Het is altijd weer anders: een bloem die net klaar is of die net ontluikt; de aardbeien die zich aandienen; de kippen die in een boom klimmen; wisselende wolkenluchten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook zie ik wat mij de volgende dag weer aan werk te wachten staat.

En zo blijf ik bezig in ons eigen kleine paradijs, waarin ruimte is voor allerlei leven, voor de poezen, voor de kippen, voor mij en voor mijn man. En zo nu en dan voor de buitenwereld http://www.tuinman-en-co.nl/groene-route-2017/. U bent van harte welkom!

Scroll naar boven